måndag 9 juli 2007

Vilka regler gäller i kubb?



Kubb är ett gammalt Gotlänskt spel som från början spelades med vedkubbar, därav namnet KUBB. Spelet kan man själv enkelt tillverka, men det finns även numera att köpas. Det är ett utomhusspel och spelas lämpligtvis på en plan gräsmatta som minst bör vara 6 x 4 meter.
u
Spelpjäserna (kubbarna) ställs upp som figuren nedan visar




Deltagare
Man kan var 2-12 spelare i Kubb och dessa skall dela upp sig i två lag som ställer upp sig på var sin kortsida av planen

Spelet går ut på
Lagets uppgift är att kasta omkull motståndarnas kubbar med kastpinnarna och till sist kasta omkull Kungen som står uppställd i mitten. Kastas kungen omkull innan förlorar man.

Spelets gång
Först bestämmer man vilket lag som skall börja. Dela sedan ut de sex kastpinnarna inom det lag som skall börja (lag 1). Kasta sedan kastpinnarna från kortsida, mot motståndarlagets (lag 2) Kubbar som står uppställda på andra kortsidan. Endast underhandskast är tillåtna. (lag 1=det lag som börjar, lag 2=det andra laget)
När de sex kastpinnarna är kastade skall lag 2 ta de Kubbar som ev. har blivit omkullkastade och kasta dessa från sin kortsida, de måste komma över mittlinjen och innanför hörnpinnarna (se fig 1). Om man ej kommer över mittlinjen eller utanför hörnpinnarna har man ett till försök (per Kubb).
Lag 1 skall sedan ställa upp dessa Kubbar där de landade. Misslyckades lag 2 med att få över en Kubb på rätt planhalva, så får lag 1 placera denna en kastpinnelängd bakom Kungen.
Lag 2 skall sedan, med de sex kastpinnarna, från sin kortsida först kasta omkull de Kubbar de kastade över, sedan när dessa är välta får de kasta på de Kubbar som står uppställda på lag 1:s kortsida.
Sedan skall lag 1 kasta över alla Kubbar som blivit omkullkatsade, på samma sätt som beskrevs ovan.
Om lag 2 ej lyckades kasta omkull alla de Kubbar de kastat över får nu lag 1 gå fram i linje med denna Kubb och kasta omkull lag 2:s Kubbar därifrån.
Lag 2 skall nu åter igen kasta över de välta Kubbarna på samma sätt som tidigare men med en skillnad. För om någon av de Kubbar som tidigare kastats över står kvar, kan dessa nu kastas omkull och då skall dessa ställas på varandra, det är den Kubben som kastats som skall ha den andra Kubben uppe på sig.
Det lag som först vält motståndarlagets samtliga Kubbar och sedan kastat omkull Kungen (måste kastas omkull från baslinjen) har vunnit!

Inga kommentarer: